Aros Case1

ET TREFASET PROJEKTFORLØB

IKONBYGGERI TIL AARHUS

Visionen for ARoS Aarhus Kunstmuseum var klar: Museet skulle markere sig i fremtiden blandt verdens mest nyskabende og attraktive kunstmuseer. Således var ambitionsniveauet højt for både husets arkitektur og kunst. Det kubeformede ikonbyggeri på toppen af Vester Allé, tæt på centrum og rådhuset, er efter sin indvielse i 2004 blevet byens nye kulturelle omdrejningspunkt.

Tidligere lå Aarhus Kunstmuseum i Universitetsparken, men i 1990’erne tog Aarhus Kommune i samråd med museets ledelse beslutning om, at kunsten skulle have et nyt hjem. De nye rammer skulle være noget helt særligt. I 1997 blev der udskrevet en konkurrence om det nye museums udformning. Mere end 100 tegnestuer fra hele verden deltog i konkurrencen om det prestigefyldte projekt, hvor århusianske SHL Architects løb med sejren. Forslaget var en rød teglstenskube, med 17.700 m2 fordelt over 9 etager. Byg­ningens ydre modsvares af sit hvide, organiske indre: den offentlige museumsgade, der på pædagogisk vis leder sit publikum igennem eller op i museets udstillinger. På den måde bliver huset en oplevelse i sig selv, med eller uden kunsten. Museet blev opført med Aarhus Kommune som bygherre.

YDERLIGERE TO PROJEKTER BLEV TILFØJET

OLAFUR ELIASSONS MESTERVÆRKER

Siden da er to spektakulære projekter føjet til huset

I 2006 blev der efter lang tids forberedelse udskrevet en konkurrence om udnyttelse af museets tagrum. Olafur Eliassons forslag, Your Rainbow Panorama, blev enstemmigt udpeget som vinderprojekt. Den 150 meter lange og tre meter brede cirkelformede rundgang er udført i glas i alle spektrets farver. Værket blev indviet i 2011 og er doneret af Realdania med Aarhus Kommune som bygherre.

I slutningen af 2013 blev Sunset Lounge tilføjet. Et slankt og enkelt glasbyggeri med lounge og mødefacili­teter placeret under museets rundgang mod vest. I det største rum er Olafur Eliassons smukke kunstværk Your Condensation placeret. Sunset Lounge er doneret af Herman Sallings Fond.

Aros Case2

ET TÆT OG TILLIDSFULDT SAMARBEJDE

KUBEN MANAGEMENT VAR MED HELE VEJEN

Vi trådte allerede ind i projektet ved udskrivningen af arkitektkonkurrencen i 1997. Her deltog vi i de indle­dende arbejder, selve programmeringen samt gennemførelsen af selve konkurrencen. Vi fortsatte som bygherrerådgiver under hele opførelsen og som rådgiver ved gennemførelsen af de mange inventar- og indretningsudbud.

Da konkurrencen om udnyttelse af tagrummet blev besluttet, medvirkede vi ved udarbejdelsen af det beslutningsgrundlag, der skulle skaffe pengene til projektet. Herefter blev vi bedt om at afvikle selve kon­kurrencen og varetage bygherrerådgiverrollen gennem hele den udfordrende proces med placering af Your Rainbow Panorama på taget.

Ved opførelsen af Sunset Lounge har ARoS selv været bygherre.  Det tætte og tillidsfulde samarbejde, vi har haft med museet indtil da, blev således udbygget, da de bad os om at være rådgivere på denne sag også. Her medvirkede vi i hele forløbet fra ansøgning, udvikling af projektet og til procesledelse og ko­ordinering mellem alle parter undervejs i processen.

OM AROS

FAKTA

KUNDE: Aarhus Kommune og ARoS Aarhus Kunstmuseum

PERIODE: 1996-2013

AREAL: 17.700 m2

TYPE: Nybyggeri

BUDGET: 342 mio. kr. ekskl. moms

BYGHERRERÅDGIVER: Kuben Management A/S

DET UDFØRENDE TEAM: ARoS og Rainbow Panorama: SHL Architects og Niras, Sunset Lounge: SHL Architects og MOE