Artikel

Det gælder om at stille de rigtige spørgsmål!


Mød Kenneth Andersen fra vores analyseenhed Exometric, der ved alt om danskernes præferencer og drømme, når det gælder boligformer.

Kennethexo Nyhed2

Med årene har Kenneth Andersen erkendt, at han næppe kommer til at dressere delfiner i Australien. Han omtaler sig som barn af markedsanalyse, men er alligevel så voksen, at når man spørger ham om hans fremtidsdrømme, så fremhæver han, hvor meget, han glæder sig til at folde den nye Exobase ud - onlineplatformen, der samler data om danskernes præferencer og drømme, når det gælder boligformer, og som han har været med til at udvikle.

”I Exobase finder man f.eks. svaret på, hvor og hvordan danskerne bor nu, og hvordan de kunne tænke sig at bo i fremtiden. Måske bor de nu til leje i en lejlighed i Holbæk, men drømmer om at bo i en villa i Roskilde – eller måske omvendt,” forklarer Kenneth. Han har været med til at udvikle databasen gennem sit job som analytiker i Exometric, en selvstændig enhed i Kuben Management, som er en del af NRGi-koncernen.

Lille afdeling med mange data
Med cirka 1.200 medarbejdere og omkring 210.000 andelshavere er NRGi et af Danmarks største energiselskaber, og set i det lys er Exometric-afdelingen ikke stor med sine blot fire faste medarbejdere og to studentermedhjælpere. Alligevel har afdelingen i København stor pondus og kan bryste sig af en fyldig database med masser af informationer.

”Som de eneste på markedet har vi helt specifikke data tilbage fra 2015 og kan derfor se trends over en seksårig periode. Hvis vi ser et tal på f.eks. 22 procent, kan vi sætte tallet ind i en kontekst og vurdere, om tendensen går op eller ned, og vi kan følge udviklingen på nøgletal. Det er nyttig viden, der understøtter udviklingen af Kuben Managements og NRGi’s interne projekter, eller hvis en kommune eller investor skal forsøge at forudsige fremtidens efterspørgsel på boliger og byggeri. Her kan tallene bidrage til, at kunden udvælger de mest attraktive områder, baseret på de reelle behov, når de udvikler nye bydele,” fortæller Kenneth, der fortsætter:

Data til kommuner
”Vi piller de relevante tal ud og bruger dem til interne rapporter eller til eksterne kunder, der køber sig adgang. Vi står også for Kommunerapporten, der er baseret på vores indsamlede data, så kommunerne kan stille sig selv relevante spørgsmål inden de går i gang med deres projekter, f.eks. ”Bygger vi det rigtige?”, ”Hvordan kan vi få penge i kassen ved at planlægge vores byudvikling? ” og ”Hvordan håndterer vi, at kommunerne skrumper mens byerne vokser?” fortæller Kenneth.

Barn af markedsanalyse
Kenneth har været hos Exometric i 4,5 år og kalder sig selv barn af markedsanalyse, for hans arbejdsliv har de seneste mange år kredset om netop det område. Tidligere har han arbejdet i analysebureauerne AIM Nielsen og GFK og været selvstændig med sit eget lille analysefirma, der især havde fokus på landbrug og healthcare. ”Det handler især om spørgeteknik, når man laver interviews. Det gælder kort sagt om at stille de rigtige spørgsmål og lade være med at stille de forkerte!” griner han og uddyber: ”Selve arbejdet med at regne og estimere på volumen er det samme, hvad enten det handler om frikadeller, chokolade eller boligmarkedet, så på den måde er værktøjskassen ikke ændret de seneste år.”

Nyttig viden om boligmarkedet for kommuner
Og han er stolt af arbejdet med Exobase. ”I starten sad vi nærmest og udregnede tal på en serviet, men nu har vi udviklet en ny version, der står smart, flot og skarpt,” lyder det fra Kenneth om det digitale værktøj, der holder styr på 1000 besvarelser fra danskerne hver måned, og som rummer data fra cirka 100.000 interviews, der er gennemført den sidste årrække.

”Danmark er inddelt i 36 segmenter, alt efter danskernes livscyklus, og så bryder vi data ned. Vi kan f.eks. se, at mange præ-seniorer bor i villaer, og at 50 procent af dem gerne vil flytte i lejlighed eller rækkehus, hvis de havde muligheden. Det er vigtig viden, som ofte kommer ofte bag på kommunerne, der nogle gange kan være fastholdt i tanken om, at deres område er et parcelhusparadis. Men ikke alle ønsker at bo i villa hele livet, og hvis kommunerne ikke får bygget det, som borgerne efterspørger, så flytter de fra kommunen. Ofte er der tale om ressourcestærke borgere på +55 år, som har stor friværdi og voksne børn, og her er det vigtigt med boligrotation, hvor de ældre kan flytte til boliger, der er nemmere at vedligeholde, og børnefamilierne kan få muligheden for at slå sig løs i et hus med have.”

Kommuner bør være mere modige
Kenneth uddyber: ”Faktisk er det sådan, at efter et møde på en time, hvor man præsenterer data for en kommune, så kan verden ændre sig. Det var f.eks. tilfældet til et borgermøde i en kommune, hvor de havde planlagt at bygge villaer, men hvor vores tal viste, at borgerne faktisk efterspurgte lejligheder i stedet. Det var en øjenåbner, der fik dem til at ændre strategi. Og her er det en fordel at være bakket op af pålidelige tal, der konkret kan understøtte en strategi, fremfor at man tager beslutninger baseret på formodninger.

Bor selv i byen
Nogle gange oplever vi også, at kommunerne ikke tror, der er et marked for at bygge lidt dyrere boliger, hvis de aldrig har gjort det før. Men min tese er, at hvis man bygger noget nyt til samme lave pris som man altid har gjort, så fastholder man sig selv i at være en kommune med lav leje, der altid tiltrækker det samme segment af beboere. Der gør kommunerne nogle gange sig selv en bjørnetjeneste, hvor de måske skulle prøve at være lidt mere modige, synes jeg,” lyder det fra Kenneth, der selv bor i en villa fra 1963 i Brønshøj sammen med sin kæreste Trine, deres 12-årige datter Emma og cockerspanielen Alfred.

Bolden ruller i blodet
Lysten til at stille de rigtige spørgsmål, kombineret med Kenneths interesse for sport (og yndlingsholdet FCK), var faktisk ved at bringe ham ud ad en anden arbejdsmæssig boldgade. Da han gik i gymnasiet, skrev han for den lokale sportsredaktion, hvor han også var ansat som sportsjournalist nogle år efter studentereksamen. Han har løbende skrevet løst for sportsnetmedier og er desuden forfatter til en bog om Slagelse Bold – og Idrætsforening.

Fremfor sportsjournalistikken endte Kenneth dog med at uddanne sig som EDB-informatikassistent fordi det var en uddannelse ”med fremtid i”. Men skæbnen førte ham mod Kuben Managements lokaler allerede for lang tid siden. For da Kenneth skulle op til den sidste eksamen på sit EDB-studie, var der vandskade på skolen, som derfor havde lånt nogle lokaler af Flyvevåbnet. Tilfældigvis var det det de samme kontorlokaler på Ellebjergvej, som Kuben Management nu har hovedsæde i. Kenneth fik derfor et mindre deja-vu, da han kom til jobsamtale hos os i 2017 og ringen var sluttet: Det er her, han hører til.

Vil du høre mere om at arbejde hos Kuben Management og Exometric?

Kontakt os!

Nikolaj Pfeiffer

Landsdækkende

Direktør, Exometric

M:29 38 74 80 E:nlp@exometric.com