Artikel

I fremtiden kan vi ikke frit vælge…


Frederik Gundersen er 26 år og konsulent i bæredygtighed og byggeri. Han brænder for DGNB og drømmer om at være med til at præge den bæredygtige tankegang i et større perspektiv. Læs med her!

Frederikgundersen

Når det handler om bæredygtighed, er der håb for næste generation! Frederik Gundersen er lige fyldt 26 år, han er nyuddannet i Bygningsdesign og drømmer om at være med til at påvirke byggebranchen i en grønnere retning.

”Bygge- og anlægsbranchen står for cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning, så her vil jeg gerne være med til at påvirke udviklingen. Jeg tænker selv over de valg, jeg tager som forbruger, når jeg f.eks. bestiller en flyrejse eller står i supermarkedet og skal købe mad, men det er svært at påvirke udviklingen alene.
Det, vi kan gøre i Kuben Management gennem byggeriet, har en større effekt. Når jeg er med til at bæredygtighedscertificere et byggeri og på den måde kan være med til at påvirke det endelige resultat gennem valget af materialer, så synes jeg, det giver god mening. Hvis vi eksempelvis certificerer et boligbyggeri med plads til 250 beboere, så bidrager vores arbejde til, at 250 mennesker lever mere bæredygtigt,” lyder det fra Frederik Gundersen. Frederik er blot 26 år, men missionen om at få bæredygtighed ind i byggeriet er allerede blevet hans karrierevej. Han kom til Kuben Management som studentermedhjælper i juli 2020, og i september blev han fastansat på fuld tid som konsulent i afdelingen for Bæredygtighed & Byggeri.

Vil være med til at ændre byggebranchen
”I Kuben Management certificerer vi bygninger ved hjælp af DGNB-systemet, hvor man måler på miljømæssig, social og økonomisk bæredygtighed. Vi er meget opmærksomme på, at byggeri har et ansvar i forhold til at nedbringe CO2-udledningen, og i mine øjne er der meget, der bør ændres fundamentalt i byggebranchen, både hvad angår byggeskik og valg af miljøtunge materialer. Selvom mange har fået øjnene op for de mere bæredygtige løsninger, så er økonomien stadig styrende for de fleste projekter, og det vil jeg gerne være med til at ændre,” siger Frederik Gundersen.

Naturen og cyklingen har ledt ham på vej
Når han tænker tilbage, var det måske tilfældigheder, der førte ham ad den bæredygtige vej, men faktisk blev interessen for miljøet og naturen skabt allerede i en tidlig alder.
”Da jeg var barn, kørte jeg meget racercykel rundt på landevejene i Danmark. Jeg var en del af en cykelklub i Rødovre, og jeg cyklede næsten hver dag og brugte alle mine weekender på cykelløb. Jeg elsker naturen og har altid været fascineret af landskaber. Det har været med til at præge mig. Jeg vil gerne være med til at sikre, at vi bevarer vores natur, tager hånd om den og passer på den i fremtiden. Da jeg startede i gymnasiet, fik jeg en skade i knæet, som satte en stopper for cyklingen, og så begyndte jeg at bruge hovedet mere, end jeg brugte benene. I dag cykler jeg faktisk ikke mere, jeg vil hellere løbe en tur i Fælledparken. Men det var fedt at cykle og være en del af et hold, og jeg har fundet den samme fællesskabsfølelse her i Kuben Management.”

Både kreativitet og regneark
Frederik fortsætter: ”Jeg holdt to sabbatår efter gymnasiet og var i tvivl om, hvilken retning jeg skulle gå. Skulle det være geografi, naturvidenskab eller noget helt tredje? Jeg vidste, at jeg gerne ville gøre en forskel, og at det måtte gerne give mening for andre end mig selv. På en besøgsdag på DTU blev jeg fanget af studieretningen Bygningsdesign, hvor man både tilegner sig ingeniørteknisk viden og får forståelse for den arkitektoniske helhed. Altså en kombination af det bløde og det hårde, hvor man både bruger sin kreativitet og laver det hårde regnearbejde. De siger selv ”DTU – det bliver til noget”. Og ja, det gør det faktisk! Det oplever jeg også i Kuben Management, hvor jeg synes, at jeg bidrager til en udvikling, der er nødvendig.”

Kort med klimakapital i fremtiden
Og fremtiden? Den har Frederik Gundersen også gjort sig mange tanker om: ”Om nogle år håber jeg, at jeg har gennemført uddannelsen som DGNB-konsulent og måske er på vej til at videreuddanne mig til auditor. Jeg drømmer om at være med til at præge den bæredygtige tankegang, så man vurderer produktet i et større perspektiv. Hvis man f.eks. sammenligner to størrelsesmæssigt identiske boliger på 100 kvadratmeter, hvor den ene er opført i træ og den anden i beton, så er boligen i træ måske den mest bæredygtige af de to ud fra et miljømæssigt perspektiv. Men hvis man betragter det ud fra et absolut bæredygtigt perspektiv, er ingen af boligerne nødvendigvis bæredygtige og burde måske reduceres betydeligt i størrelsen, så vi bruger færre af jordens ressourcer,” lyder det fra den unge ingeniør, der fortsætter: ”Det kræver en mental omstilling af, at vi frit kan vælge. Jeg kunne godt forestille mig, at vi i fremtiden fik en slags miljøkort, ligesom vi har dankort. Så kan man frit vælge, om man f.eks. skal bruge sin klimakapital på et sommerhus, et almindeligt hus, eller om man hellere vil flyve tre gange om året. På den måde bliver man holdt ansvarlig for sine miljømæssige handlinger, ligesom man via sit dankort er ansvarlig for sine økonomiske handlinger. Det er muligvis den vej, vi skal gå, hvis der for alvor skal ske noget på klimaområdet!” afslutter Frederik Gundersen.

”Det kræver en mental omstilling af, at vi frit kan vælge. Jeg kunne godt forestille mig, at vi i fremtiden fik en slags miljøkort, ligesom vi har dankort. Så kan man frit vælge, om man f.eks. skal bruge sin klimakapital på et sommerhus, et almindeligt hus, eller om man hellere vil flyve tre gange om året. På den måde bliver man holdt ansvarlig for sine miljømæssige handlinger, ligesom man via sit dankort er ansvarlig for sine økonomiske handlinger."
Frederik Gundersen Konsulent, Bæredygtighed og Byggeri

Vil du høre mere?

Kontakt os!

Peter Aufeldt

København

Forretningschef, Bæredygtighed og Byggeri

M:2938 5125 E:pauf@kubenman.dk