Fra byspredning til byfortætning
Man taler om donuteffekten, hvor det meste udvikling er foregået omkring byerne, og man derved har glemt bymidten med den konsekvens, at bylivet er gået i stå, og butikker er lukket.
Men i kølvandet på rentestigningen, forventer vi et stigende fokus på de eksisterende boligområder og bymidter, og en bevægelse væk fra byspredning hen imod fortætning af byen, hvor bygningsmassen inden for den eksisterende by fortættes og forøges. Det er en udvikling, vi hilser velkommen, understreger Henrik Steen Sørensen.
Det er generelt positivt, når vi vælger at genbruge og forny gamle bygninger, boliger og infrastruktur – frem for at bygge ”uden på byen” og indtage nyt land til boligudvikling. Samtidig bliver der skabt et bedre grundlag for et aktivt byliv med forskellige byfunktioner og
bosætningsmuligheder centralt i vores byer.
Fortætning kan ske på forskellige måder:
- Dels ved, at der bygges på grunde, der hidtil har stået tomme.
- Dels ved at nedrive eksisterende bygninger, hvis f.eks. det lokale slagteri er lukket.
- Dels ved nyt infill-byggeri imellem eksisterende bygninger.
Vi forventer, at det ikke kun er opbrugte industriområder, trafikanlæg og nedlagte havnearealer, der fremover kommer til at lægge arealer til fortætning af byen, men også byens lavt bebyggede kvarterer og især byernes centrum, fortæller Henrik Steen Sørensen.