Artikel

De ældre fortjener mere end halve løsninger


I et debatindlæg i Danske Kommuner sætter vi fokus på en udfordring, som mange kommuner står overfor - et stigende behov for plejeboliger, begrænsede kommunale midler og en forældet plejeboligmasse.

Grønnevej 32, Tinglev 1 (1)

Behovet for plejeboliger stiger kraftigt

Gennem flere friplejehjem og lokalplejehjem skal vi nå en fordobling af antallet af alternativer til kommunale plejeboliger frem mod 2030. Det var en del af den ambitiøse ældrereform, som Folketinget med et bredt flertal vedtog i april i år.

Reformen indeholder mange positive forslag om øget selvbestemmelse, tillid, inddragelse af civilsamfundet og mindre bureaukrati. Så vidt så godt. Men bag de flotte ord gemmer der sig en ubehagelig sandhed. For reformen lider af mangler inden for plejeboligområdet.

Først og fremmest forholder den sig ikke til, hvordan den eksisterende ældreboligmasse skal tilpasses de moderne behov for pleje og omsorg uden at overbelaste kommunernes økonomi.

Reformen sikrer heller ikke det nødvendige antal plejeboliger, der imødekommer de ældre borgeres behov og ønsker, som ellers er reformens erklærede formål. Der er med andre ord plads til forbedringer.

Kommunernes Landsforening har opgjort, at den samlede boligmasse målrettet ældre er faldet fra 82.300 i 2010 til 79.300 boliger i 2022, hvilket svarer til et fald på knap tre procent. Samtidig er antallet af 80+-årige vokset med 28 procent i samme periode. Der mangler derfor ældreegnede boliger, og vi kan ikke alene bygge os ud af problemet, slår KL fast.

Gartnerbyen 114, 5200 Odense 3

Helt paradoksalt er det, at mange ældreboliger står tomme. I efteråret 2023 opgjorde Social- og Boligministeriet de årlige tomgangsudgifter i kommunale almene plejehjem til 250 millioner kroner. Bag dette gemmer sig et stort mørketal. En stor del af de kommunale almene boliger udlejes til ukrainske flygtninge, og når disse flygtninge forhåbentligt kan rejse trygt hjem, vil udgiften til tomgang i plejeboliger stige betydeligt.

Problemerne skyldes i høj grad, at mange eksisterende plejeboliger langt fra lever op til de krav, man i dag med rimelighed stiller til en tidssvarende bolig i forhold til f.eks. hjælpemidler, brandsikring, velfærdsteknologi, krav om fællesrum og udearealer og arbejdsmiljø for det ansatte personale. Vi taler ikke om den vilde luksus, men om boliger vi kan være bekendt.

Disse plejeboliger mangler, og selvom ældrereformen lægger op til 3.000 flere fripleje- og lokalplejehjem, er det langtfra en garanti for at disse bliver etableret. I forvejen bliver de årlige friplejekvotaer i dag ikke opfyldt, og etableringen af lokalplejehjem sigter på at omdanne allerede eksisterende boliger.

Ældrereformen får derfor mere end svært ved at levere de nødvendige antal nye plejeboliger til en aldrende befolkning, og en løsning kræver ombygning og renovering af den eksisterende plejeboligmasse. Ældrereformen leverer dermed kun en halv løsning, og det er ikke godt nok.

Hos os i Kuben Management har vi lang erfaring med at rådgive kommuner og almene boligselskaber over hele landet om problemstillinger, der knytter sig til økonomi og teknik i forbindelse med renovering, omdannelse og nybyggeri af plejeboliger.

Gang på gang møder vi i kommunerne kombinationen af et kraftigt voksende behov for plejeboliger, en slunken kommunekasse og en utidssvarende plejeboligmasse. Samtidigt mødes vi af et regelsæt, der ikke har fulgt med tiden og som spænder ben for løsningerne.

En tiltrængt ombygning eller renovering er ofte ikke mulig, da huslejen efter renoveringen vil blive for høj selv med støtte fra Landsbyggefonden. Et salg er sjældent vejen frem under de nuværende regler, hvilket alt i alt ofte efterlader store uløste udfordringerne til frustration for kommunerne.

Da ældrereformen ikke forholder sig ikke til, at 90 procent af alle plejeboliger og ældreboliger i Danmark er almene boliger, er der et akut behov for at supplere ældrereformen med et generelt bygningspolitisk udspil.

Det udspil skal pege på løsninger på, hvordan man kan skaffe midler og muligheder for at ombygge eller frasælge gamle plejeboliger, så vi får en tidssvarende ældreboligmasse, der kan bidrage til en værdig ældrepleje for vores borgere.

Regeringen arbejder i disse dage med et boligpolitisk udspil som er planlagt til lancering før jul. I sit udspil vil regeringen bl.a. have fokus på, hvordan vi kan sikre flere almene boliger. Det er fornuftigt, da der i de seneste år er bygget alt for få betalbare almene boliger. Ikke mindst i de store byer.

I den forbindelse bør regeringen supplere sit udspil med et katalog af løsninger som sikrer, at vores ældre får tidssvarende og attraktive boligforhold.

”En opfordring er givet videre - det haster med en løsning”
siger, Christian Høgsbro Projektudviklingsdirektør, Kuben Management

Har du spørgsmål til debatindlægget?

Kontakt os! 

Christian Høgsbro

København

Projektudviklingsdirektør

M:4034 4551 E:chho@kubenman.dk

Ulf Christensen

København

Adm. direktør

M:4144 5031 E:ulf@kubenman.dk