Artikel

Det er vigtigt med et Danmark i balance


I et interview i "Det Bæredygtige Nordjylland", der er et annoncetillæg til NORDJYSKE sætter Regiondirektør Henrik Steen Sørensen fokus på, at mange stadig gerne vil bo i de mindre samfund.

Sandgraven 1 25, Øster Hornum, 9530 Støvring 5

Mange vil stadig gerne bo i de mindre samfund

...hvis der en skole, en købmand og et varieret boligtilbud. Bæredygtighed handler om meget mere end valg af bæredygtige materialer. Det kan vi sagtens håndtere.

For os handler bæredygtighed om et Danmark i balance, hvor investeringerne ikke kun foretages i hovedstadsregionen og Aarhus, og hvor de tre mio. danskere, der bor udenfor de største bykoncentrationer, derfor får langt til alt. Det er ikke bæredygtigt.

Bryndumsvej 26 36, 8600 Silkeborg 03

Byudvikling i de mindre samfund

Byudvikling i eksempelvis stationsbyer med 1.500 til 2.000 indbyggere giver rigtig god mening, fordi netop de byer i kraft af deres størrelse byder på nærhed, naboskab, natur, overskuelighed og ikke mindst priser på boliger og leveomkostninger, som de fleste har mulighed for at betale.

Undersøgelser viser, at eksempelvis fra 2020 til 2022 er befolkningstallet i landdistrikterne steget med mere end 6.000 indbyggere. Og på trods af en betydelig urbanisering, som har samlet stadig flere danskere i de større byer, bor der stadigvæk 50.000 flere danskere i landdistrikterne end i Hovedstadsområdet. 

Især rentestigningerne har fået mange institutionelle investorer til at vende byggeriet i provinsen ryggen. Forklaringen er, at de ikke kan få forrentet deres investeringer, fordi der er grænser for, hvor meget folk har råd til at betale i husleje.

Men hvis eksempelvis de store pensionskasser kaster alle deres investeringer i projekter på Sjælland og i København, og de lokale byrådspolitikere ikke ønsker at støtte op om det almene boligbyggeri udenfor de større byer, så forarmes ellers velfungerende stationsbyer og købstæder.

Parcelhusene bliver ikke sat til salg, for der er ingen steder lokalt for de ældre at flytte hen. Hvis der ikke kommer nye borgere ind i de gamle parcelhuskvarterer, så lukker skolen og købmanden. Desuden nedlægges den lokale busrute, og så bliver afstanden til indkøb, skole og lægehus for lang. Og det er i hvert fald ikke bæredygtigt.

"Vi arbejder på, at påvirke de lokale politikere til at støtte det almene boligbyggeri også i de mindre samfund og samtidig genbruge bymidter, så vi opnår den nødvendige dynamik på boligmarkedet. Det er bæredygtigt i vores optik."
fortæller, Henrik Sten Sørensen Regionsdirektør, Kuben Management
Købmandshaven 5 9, 8543 Hornslet 12

Det er oplagt at etablere centrale ”Oldekolle-boliger” 

Folk bliver stavnsbundet til deres huse, i stedet for at der kunne ske en dynamisk udvikling på boligmarkedet, når de kommunale politikere ikke har mod til at være med til at investere i nyt og moderne alment boligbyggeri også i de mindre samfund, påpeger Henrik Steen Sørensen og tilføjer, at det vil være oplagt eksempelvis at etablere nogle centralt beliggende ”oldekolle-boliger”, som allerhelst placeres tæt på kommunens plejehjem eller sundhedstilbud.

For den ældre kan det betyde en tryg alderdom, og for kommunerne kan det betyde reducerede kørselsudgifter til den kommunale hjemmepleje, hvis de ældre flytter fra parcelhuset til en centralt beliggende tryghedsbolig.

I Kuben Management rådgiver vi derfor kommuner til at udvikle egnede senior+ boliger målrettet seniorer og gamle, så de ældre har mulighed for at flytte til en mindre og mere overkommelig ny og energibillig bolig tæt på sundhed, servicetilbud og fællesskaber.

Vil du høre mere om vores tilgang til projekter inden for det almene marked?

Kontakt os! 

Henrik Steen Sørensen

Aalborg

Regionsdirektør, Alment byggeri

M:4031 3467 E:hss@kubenman.dk