Artikel

Spændende planer for Aalborg Sygehus Syd


I NORDJYSKEs annoncetillæg "Byer i Udvikling" peger Regiondirektør Henrik Steen Sørensen på vigtigheden ved en stille og gradvis omdannelse - og hvor fokus er på byens og borgernes behov.

2023 81 05 2 0005 00002421 Kopi Skraafoto

Byer i transformation er et af de fokusområder, som Kuben Management arbejder med.

Transformation vil her sige genbrug af bymæssige arealer, hvor infrastrukturen er etableret. Det betyder, at det uden store anlægsarbejder er muligt at genbruge arealerne til nye formål. Et af de helt store kommende omdannelsesprojekter i Aalborg er det kæmpemæssige areal, der bliver ledigt, når Aalborg Sygehus Syd flytter til Aalborg Øst.

Hos Kuben Management og NRGi har vi et mål om at være CO2-neutrale i 2040. Derfor giver det god mening at øge fokus på genbrug af arealer, i stedet for at bygge nyt på en bar mark, hvor der først skal foretages omfattende ændringer på og i jordbunden samt fremføres forsyningsledninger, fortæller Henrik Steen Sørensen. 

Aalborg Sygehus Syd

Et af de områder, vi i øjeblikket arbejder med strategiske planer for, er det kæmpestore, bynære areal på Hobrovej, hvor Aalborg Sygehus Syd ligger i dag.

Vores tilgang er klart at anbefale en stille og gradvis omdannelse af det store areal med fokus på byens og borgernes behov. Vi lider i Aalborg aktuelt under en overproduktion af privat opførte lejeboliger, hvor det primært er ejendomsværdierne, der er positive, hvilket ikke nødvendigvis kommer byen og borgerne til gode.

Henrik Steen Sørensen understreger derfor vigtigheden af at have kommunen med i udviklingsplanerne. Markedskræfterne kan ikke styre ud- viklingen alene. Myndigheder, ejere og et bredt sammensat felt af interessenter skal arbejde sammen om strategiske mål, ligesom vi f.eks. gjorde, da vi udviklede Godsbanen i Aalborg, hvor vi havde et tæt samarbejde med både DSB, myndigheder, uddannelsesinstitutioner og boligbyggere, helt frem til struktur- og plangrundlaget var godkendt og handler med de enkelte byggefelter aftalt.

Funktioner Hobrovejkvarteret

Kommunen kan få en nøglerolle

Ifølge Henrik Steen Sørensen kan Aalborg Kommune få en nøglerolle, når Sygehus Syd grunden skal omdannes, ikke alene i kraft af sin rolle som myndighed, men også i kraft af sin rolle som arbejdsplads og bygningsejer.

Vi ved, at Aalborg Kommune for nuværende har spredt sine kontorer og forvaltninger ud over rigtig mange lokationer i Aalborg og Nørresundby. Vi arbejder i andre kommuner med at nedbringe antallet af lokationer og adresser, som rummer kommunens administration, og på samme måde, mener vi, at Aalborg Kommune med fordel gradvist vil kunne samle mange af sine forvaltninger på arealet, når sygehuset flytter ud i Aalborg Øst.

Det vil for det første give en masse faglige synergier, hvis medarbejdere fra forskellige forvaltninger kommer til at arbejde tæt på hinanden, og for det andet vil en flytning fra de mange lokationer betyde, at der vil opstå mange mindre tomme områder i byen, som lokale investorer har mulighed for at byde på og udvikle, som en del af den eksisterende by.

På den måde kan vi genbruge lokale arealer rundt i byen og dermed transformere byen bredt, modsat når man omdanner megaspots i byerne. Her risikerer man, at udviklingen sker på for kort tid, uden kontekst og uden blik for byens absorptionsevne, hvilket vi netop skal undgå sker på Sygehus Syd grunden, påpeger Henrik Steen Søren- sen, og anbefaler, at transformationen af det store areal sker gradvist og så nænsomt som muligt, med fokus på at skabe et funktionelt blandet byområde, hvor erhverv, butikker, mødesteder, kulturtilbud og boliger blandes.

Hovedgreb Sygehussyd

Deltager gerne i debatten

Det er jo ikke os hos Kuben Management, der skal investere i hverken sygehusgrund eller kommunale arealer, men vi vil gerne blande os i debatten, akkurat som vi gjorde i 2002, hvor vi udarbejdede planer for Stigsborg, der lagde op til en ny bydel med blandede funktioner ”inde midt i det hele”, fortæller regionsdirektøren, der forventer, at Kuben Management i samarbejde med en række interessenter har forslag til et eller flere mulige udviklingsscenarier for sygehusgrunden i løbet af 2025.

Jeg kan også se potentielle udviklingsprojekter i de fire skoler i Aalborg, der bliver forladt, nemlig Byplanvejens Skole, Skansevejens Skole, Løvvangsskolen og Kjellerupgades Skole.

Her er vi også i gang med at udarbejde udviklingsplaner af egen drift og håber naturligvis på at få en dialog og et samarbejde med Aalborg Kommune om de enkelte ejendommes potentiale og attraktionsværdi. 

Strategisk og inddragende byudvikling

Henrik Steen Sørensen peger på værdien af de mange ungdomsboliger som Aalborg og Nørresundby har fået tilført i 10-året (fra 2010 til 2020). De har haft og har en uvurderlig betydning for transformationen af Aalborg fra en træt industriby i begyndelsen af 0-erne til i dag at være en videns- og uddannelses by, der trækker tilflytning og bosætning fra hele landet.

Det er værd at understrege at den spredte placering af ungdoms- boliger over hele byen i mindre enheder har tilført mange bydele og kvarterer øget funktionalitet og fornyet byliv.

At nogle ungdomsboliger i dag står tomme, er, som alle andre boliger uden efterspørgsel, en udfordring for især ejerne, men vidner også om en samtid, der er mere foranderlig end hidtil. Det stiller krav til, at vores byer er agile og forandringsparate, og at vi fremadrettet nok bør tænke endnu mere strategisk, langsigtet og inddrage flere interessen- ter tidligt i processen, når vi byudvikler.

Vil du høre mere om vores transformationsprojekter?

Kontakt os! 

Henrik Steen Sørensen

Aalborg

Regionsdirektør, Alment byggeri

M:4031 3467 E:hss@kubenman.dk

Søren Fonseca Pedersen

Aalborg

Forretningschef nord

M:2488 4983 E:sofp@kubenman.dk