« Gå til nyhedsoversigt

Delehuse med forpligtende fællesskaber vinder flere priser

Ved Solbjerg Kirkegård på Frederiksberg danner 41 små boliger på 33 m2 rammen om en helt særlig form for hverdagsfællesskaber. Her bor studerende nemlig side om side med unge flygtninge i en ordning, hvor de studerende fungerer som buddies for flygtningene og giver en hånd med i hverdagen. Beboerne bor sammen to og to i de små lejligheder og deler køkken og bad. Derudover er der fællesrum, vaskeri og tagterrasser.

Bygherrerådgiver sikrer god udbuds- og byggeproces
Kuben Management (tidligere holteprojekt) fik i 2018 bygherrerådgivningsopgaven og sørgede for, at udbud og kontrakt med den vindende tilbudsgiver kom på plads. Projektet blev herefter realiseret i et godt samarbejde med ONV Arkitekter, Ølgaard Ingeniører og Vega Landskab, og med Frederiksberg Kommune som sælger og som myndigheds-sagsbehandler.

Byggeriet består af tre bygninger, udført som elementbyggeri, der er sat sammen til kuber, skudt op i tre etager og sammensat let forskudt. Med de få og ærlige materialetyper har boligerne et råt og enkelt udtryk, og de mange store træer på kirkegården føjer varme, stemning og følelsen af noget etableret til nybyggeriet.

Fællesskabsfremmende arkitektur belønnet med flere priser
Delehusene har nu været bosat i 1 år, og Kuben Management har gennemført 1 års gennemgang. Projektet har netop modtaget årets Initiativpris af CPH Village samt vundet forskønnelsesprisen af Foreningen til Hovedstadens forskønnelse. Derudover blev projektet kåret som Årets Byggeri 2019 inden for kategorien Bolig og som Årets arkitektur af Politiken samme år.

Flygtningekrise ansporer til at gøre en forskel
Micro-living projektet blev igangsat som pilotprojektet ’Venligbolig Plus’ i et partnerskab mellem Frederiksberg Kommune, Frederiksberg Forenede Boligselskaber og Fonden Venligbolig ved 2+1 Idébureau. Bag idéen og konceptet står We Do Democracy og ONV Arkitekter, der i kølvandet på flygtningekrisen i 2015 gerne ville bidrage til at skabe flere boliger, som flygtninge og andre udsatte grupper har råd til at bo i.

Som medaktør til et stort antal byggerier hvert år betyder det meget for os, at vi også kan være med til at få de lidt skæve boligprojekter til at lykkes. I Delehusene på Frederiksberg understøttes integration, venskaber og fælles demokratisk dannelse, samtidig med at boligerne med en månedlig husleje på små 2.900 kr. bidrager til bevarelsen af den blandede by, hvor folk med forskellige indkomstniveauer kan bo side om side. Det er vi stolte over at have bidraget til.