Ungdomslivet blomstrer, og byggeriet følger trop i Slagelse, hvor en helt ny campus for nylig har set dagens lys og 36 studieboliger er skudt i vejret. Med sine otte etager er det faktisk første gang, man bygger så højt i Slagelse, men den nye bygning Kløvertårnet er blevet taget så godt imod, at den netop er blevet kåret som årets nybyggeri i Slagelse Kommune, blandt fem nominerede nybyggerier.
Visionerne bærer frugt
Mogens R. Aaskov har som tidligere byggechef i Slagelse Boligselskab, og som nuværende projektchef i Kuben Management, været med til at udvikle projektet i tæt samarbejde med direktøren for Boligselskabet, Arne Juul. Og de kan nu se resultatet af flere års visioner og arbejde: Et prisbelønnet byggeri med kunst og attraktive og billige studieboliger, der også rummer Slagelse Boligselskabs nye domicil i bygningens to øverste etager, hvor der på syvende sal er opført en tagterrasse med udsigt over byen og mod Storebæltsbroen. Her er Boligselskabet i samarbejde med Museum Vestsjælland og Slagelse Kommune nu i gang med at skabe en turistattraktion, der kan formidle historien om Slagelse og samtidig skabe opmærksomhed om byen.
Arkitektur med organiske former
”Da vi præsenterede byggeriet for borgmesteren for 3,5 år siden, håbede vi, at Kløverhuset kunne være med til at påvirke debatten om Slagelse i forhold til arkitektur og byggeri, for vi syntes, at byen fortjente et arkitektonisk løft. Vi drømte om at det kunne blive et pejlemærke, der kunne skille sig ud, både hvad angår arkitektur og materialer, og ikke blot være et traditionelt firkantet hus. Jeg synes, det er lykkedes meget mere end vi turde håbe på!” lyder det stolt fra Arne Juul om det øjenfaldende byggeri, der med sin organiske trekantede grundplan har fundet inspiration i formen på et trekløver.
Slagelse bygger i højden
Byggeriet har krævet en ny rammeplan, for ifølge Slagelses tidligere planlov måtte man kun bygge i fire etager, og det er ifølge Mogens R. Aaskov en god beslutning: ”Jeg synes, det har været modigt af politikerne at støtte op om visionen om at fortætte byen og bygge i højden, så man dermed får bedre plads til flere grønne arealer mellem bygningerne. Kløvertårnet tager afsæt i, at Campus også er bygget i højden, så vi samtidig kan udvikle byens grønne områder og skabe en rød tråd for byens studiemiljø," siger Mogens R. Aaskov.
Økonomisk, arkitektonisk og miljømæssig succes
Kløvertårnet er på flere måder en succeshistorie: Det er blevet opført indenfor maksimumbeløbet for støttet boligbyggeri, og de toværelses studieboliger koster under 5000 kroner i husleje om måneden. Kløvertårnets råkonstruktion stod klar på blot ni uger, og ved opførelsen er der brugt krydsarmering, så man derved har brugt 25 procent mindre beton. Det giver både en økonomisk og miljømæssig fordel, udover det markante arkitektoniske udtryk, som nu altså træder så flot frem, at det er blevet hædret med Nybyggerprisen, hvor der bl.a. sidder arkitekt-fagdommere med i dommerkomiteen.